Noutati

Ansamblul National Academic de Dansuri Populare “JOC” -26 iunie 2012

01 iunie 2012

ANSAMBLUL NATIONAL ACADEMIC DE DANSURI POPULARE „JOC” din R.MOLDOVA Prezinta un Spectacol muzical-coregrafic cu participarea corpului de balet si orchestrei.

Director artistic si prim-maestru de balet-Vladimir CURBET.

Dirijor al orchestrei-Gheorghe SEVCISIN.

Arta nationala trezeste dragostea de neam, de radacini de pamintul natal, îl fac pe om sa-si iubeasca mai mult limba, istoria, datina, obiceiurile stramosesti. Fara aceste elemente spiritul national dispare. Caci atunci cind uitam de unde venim si nu stim incotro mergem incetam sa mai existam ca natiune.
Vladimir CURBET, Director artistic al Ansamblului National Academic de Dansuri Populare „Joc” din R.Moldova

Vorbind despre prestigiosul Ansamblu „Joc”, putem afirma ca el a devenit demult un bun spiritual al lumii întregi. A concertat in Damasc, Cairo, Alexandria, Beirut, Bucuresti, Geneva, Zurich, Moscova, Luxemburg, Haaga, Rotterdam, Bruxelles, Berlin, Bombei, Deli,Toronto, Montreal, Santiago, Mexico, Lima, Bogota, Caracas, Budapesta, Paris, Roma, Atena, Marseille,Lyon, Nice, Sydney, China etc.
Merituosul Ansamblu „Joc” a atins culmile expresiei, maiestriei artistice, fapt care-i permite sa se situieze printre cele mai stralucite colective de dansuri populare de pe mapamond. Fondat la 13 august 1945, el includea 12 perechi de dansatori si 10 muzicanti. Astazi in colectivul „Joc”-ului activeaza peste 90 de dansatori profesionisti, o orchestra din 20 de muzicieni, cuprinzind un repertoriu de dansuri si melodii din mai multe zone folclorice ale R.Moldova, Romaniei, Ucrainei,Rusiei, Bulgariei,si.a. Izbinzile artistice ale acestui inzestrat colectiv se datoreaza neobositului si talentatului coregraf Vladimir Curbet, Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat, care din 1957 si pina acum este director artistic si prim-maiestru de balet al Ansamblului.
Stralucitele montari scenice „Suita de dansuri din Carpati”, „Hora razesilor orheieni”, „Calusarii” „Craitele”, „Hora sarbatorii”, „Dragaica”, „Dans din Maramures”, „Suita de dansuri tiganesti”, „Suita de dansuri populare Ruse”, „Moldoveneasca”, „Nunta” sunt doar citeva din piesele de rezistenta in viziunea maestrului Vladimir Curbet.
Ansamblul „Joc” a montat pe parcurs peste 80 de dansuri populare, perfecţionate dea lungul timpului şi constituite în 8 programe concertistice.